lördag 8 februari 2014

Är SDUs vice ordförande fallskärmsjägare?

Eftersom det jag kommer att skriva i det här inlägget är rätt kontroversiellt och det säkert kommer att kommenteras av de berörda och deras kamrater - vill jag börja med att ställa några frågor:

"När är man fallskärmsjägare?"
"När är man det inte?"
"Kan man ha 'varit' fallskärmsjägare utan att ha tjänstgjort en dag vid fallskärmsjägarkompani?"
"Om man avslutar sin tjänst inom försvarsmakten - är man fortfarande fallskärmsjägare?"

De här frågorna hade givetvis varit lättare att besvara för några år sedan, då värnpliktssystemet fanns. Då var man när man "gjorde lumpen" - hela vägen på fallskärmsjägarskolan - "fallskärmsjägaraspirant". Man blev - så att säga - jägare först vid muckögonblicket. Där krigsplacerades man sen som "fallskärmsjägare" på fallskärmsjägarkompani, och var det sedan tills man blev avförd ur rullorna. Idag är det svårare. Men regeln torde logiskt bli att någon som aldrig gjort tjänst som fallskärmsjägare, heller inte är det. Han, eller hon, är - under sin utbildning på fallskärmsjägarskolan "fallskärmsjägaraspirant" och under all övrig tid något annat. Nåväl.

--

Den här historien börjar - för mig personligen - med ett telefonsamtal. En gammal kompis, hemmahörande i garnisonsstaden Karlsborg - berättar en häpnadsväckande historia:

"Tydligen har SD nästlat sig in på specialförbanden - det sitter en full kille här och berättar för alla som orkar höra att han är inte bara 'jävligt högt uppsatt' i SD, utan även 'SOG-operatör'."

Jag lugnar min kompis. Det finns ingen möjlighet att det stämmer - för för det första berättar aldrig operatörer i SOG att de är just det (det skulle nämligen bränna dem "på fältet") och för det andra - just "toppskiktet i SD" skulle vara ett hinder för tjänstgöring i SOG (eller något annat av de svenska specialförband som finns - och skälet till det är enkelt: dels vill SOG inte bli förknippade med ett politiskt parti och dels skulle man inte ha tid att tjänstgöra heltid inom både SOG och partiet. Ytterligare kan det ju ses som helt orimligt eftersom SOG näppeligen är betjänta i sin verksamhet att ha en medialt intressant människa anställd). 

Men känslan gräver i mig - jag blir rätt irriterad när folk inom försvarsmakten skryter om "vem de är" eller "vem de känner". Sådant får mig att helt enkelt se rött. Så jag börjar nysta i historien.

Killen det rör - ser jag när jag får bilden på honom - är William Hahne - SDUs vice ordförande. 

En snabb sökning på nätet ger vid handen att han sedan 2012 utgett sig för att vara "fallskärmsjägare i Karlsborg". Så jag kollar upp honom. På hans egen twitterprofil står först i presentationen "fallskärmsjägare". 



Eftersom jag VET att Hahne inte var fallskärmsjägare 2012 (jag kommer att presentera nedan hur jag vet det) blir jag tämligen intresserad och nystar vidare om den här killen. Varför säger han (och flera av hans partikamrater) att han är något han inte är? Och är det verkligen det han - och de - säger? 


William Hahne söker GMU och får efter antagningstester göra sin GMU 2012 - på något som heter "luftburen bataljon" i Karlsborg. Där "rycker han in" i maj 2012. Och i september samma år får han erbjudande om en GSS-T tjänst på luftburen bataljon. Han utbildas vid, och tjänsteplaceras på "313 skvadron". GSS-T betyder att tjänstgöringen är "tidvis tjänstgörande" - ungefär "deltid" på vanlig svenska. (Som en passus här kan sägas att GSS-T i praktiken betyder i princip "tjänstgöring i hemvärnet".) 


Det är då som Hahne börjar hävda att han är "fallskärmsjägare" på bl.a. sin profil på linkedin. 



Det är - för att förklara det enkelt - som om att en undersköterskeelev i gymnasiet helt plötsligt börjar kalla sig själv "ambulanssjuksköterska". 
GMU är en GRUNDLÄGGANDE militär utbildning - en utbildning för att - numer då vi inte längre har ett värnpliktsförsvar - ge soldater ett slags "minsta gemensamma nämnare" eller "acceptabel lägstanivå" för att över huvud taget få kalla sig "soldat". GMU är numer 100 dagar, att jämföra med den värnpliktige jägarsoldatens 400. 
Tanken är sedan att soldaten - genom tjänst och vidare utbildning "inom verksamheten" sedan - efter ytterligare moment blir "jägarsoldat" (i fallet Hahne) efter 6 månader till ett år, beroende på tjänstgöringstid och lämplighet. 
Det gör att Hahne tidigast våren 2013 hade kunnat vara jägarsoldat.
Men han säger nu inte att han är "jägarsoldat", han säger att han är "fallskärmsjägare" - vilket är en tjänstebefattning man kan söka OM man 1) har gjort minst GMU på ett "jägarförband" (K3 i Karlsborg eller AJB - arméns jägarbataljon) i Arvidsjaur) och 2) - som det står på fallskärmsjägarskolans webbsida - har "några års erfarenhet av tjänst som jägarsoldat".

2012 hade inte Hahne några års erfarenhet alls av militärt liv. I maj - när han första gången själv kallar sig "fallskärmsjägare" gör han GMU. På K3.
Följaktligen ljuger Hahne om detta redan 2012.

2013 skriver Hahne på ett nytt kontrakt som GSS-T vid K3. Han tjänstgör under några sommarveckor och får då motta K3s jägartecken - den gröna bågen "jägare" och K3s gröna basker med tre kronor.



I september börjar emellertid ett antal SDU- medlemmar på olika Internetforum sprida informationen att Hahne är "fallskärmsjägare" och när man blir ifrågasatt om detta - flera månader senare - hävda att "han har i alla fall utbildats där".

Jag känner att det är på sin plats att undersöka saken. Hahne är - då frågan väcks - nämligen inte "utbildad" till något annat än tidvis tjänstgörande soldat på ett annat förband. Jag tar därför kontakt med fallskärmsjägarskolan, som hänvisar mig till fallskärmsjägarklubben - fallskärmsjägarnas kamratförening. Där är Hahne inte heller medlem. Han har ansökt om ett medlemskap 2012 - men då han inte är "utbildad eller tjänstgörande" fallskärmsjägare (han genomför just då i själva verket sin GMU) nekas han inträde i klubben. I skrivande stund (2014) är Hahne faktiskt ÄNNU inte medlem - något han ju säkert skulle vilja vara, ifall han faktiskt vore fallskärmsjägare - de kan ju intyga att han faktiskt är det han envisas med att kalla sig. 


Den 5e oktober 2013 hävdas på flera ställen på nätet - främst olika SDU-bloggar - att Hahne nu är "färdigutbildad fallskärmsjägare". (Vilket är uppseendeväckande - var han inte det när han själv började kalla sig det 2012?) gratulationer framförs på SDUs webbsida och någon ändrar i en artikel på Wikipedia så att han nu presenteras som "fallskärmsjägaren" William Hahne. 
Problemet är att när det skrivs har inte fallskärmsjägarnas "slutkursprov" - den ökända "örnmarschen" - då fallskärmsjägaraspiranter slutligen blir fallskärmsjägare - gått av stapeln. 2013 års örnmarsch blir faktiskt inte av förrän flera veckor senare. 

Provet 2013 blir dessutom trassligt - inhoppet - själva början på provet, som enligt kursbeskrivningen skall ske i fallskärm - kan inte genomföras. Aspiranterna körs i buss ut till övningsområdet. Flera moment (som packning, bärande och gömmande av skärmen) genomförs inte. Efter 2013 års örnmarsch diskuteras det på skolan om eleverna faktiskt kan få godkänt på kursen, eftersom de här momenten inte övats. Efter debaclet godkänns dock kullen - i november. 

Nu skriver i princip alla nationella media att Hahne är "fallskärmsjägare". Flera skriver hyllningar och gratulationer åt honom. Men ingen kontrollerar fakta.
För att få vara "fallskärmsjägare" krävs som sagts tidigare att man gjort fallskärmsjägarnas slutprov. Något som vi skulle kunna kalla för en militär kurskod - låt oss säga "3021". Inget kursbetyg från en "3021" finns att få fram från Hahne. (Ja - jag vet att jag här använt en felaktig kurskod, men det handlar om att förklara förloppet, inte ge andra fejkjägare korrekt kurskod.)

När han frågas på nätet av olika twittrare i början av februari om sin "3021" svarar han först avvikande (och inte som svar på direkt ställda frågor, utan i "egna trådar". Det hela ser mycket märkligt ut och görs - förmodar jag - för att man inte ska kunna läsa inläggen "i trådar" och på så sätt koppla ihop de märkliga svaren med frågorna) och går sedan in och tar bort samtliga svar han gett. Han vill inte själv bli sammankopplad med frågor rörande en 3021. 

De enda "bevis" Hahne själv refererat till att han faktiskt "är fallskärmsjägare" är A) ett kort där han poserar med fallskärmsjägarnas insignia - den vinröda baskern o med en örn på bröstet. 


Problemet med den bilden är att den är uppenbart fejk. 1) den är inte tagen på fallskärmsjägarskolan - den är tagen i en privat fotostudio (den publiceras för övrigt första gångerna av flera SDUare innan 3021 för 2013 var genomförd och godkänd). 2) på bilden bär Hahne inte fallskärmsjägarnas uniform. Han bär K3s - med truppslagsmärken för kavalleriet och K3s knappar. 3) baskern på huvudet är uppenbarligen för liten - den har stukats "fel" om det skulle vara Hahnes egen - den ligger nu "uppepå skulten" på Hahne, i stället för att bäras i en horisontell linje från panna till bakhuvud. Denna bild kan jämföras med Hahnes tidigare bilder - iklädd K3s egen basker - där baskern stukats rätt och formats efter Hahnes eget huvud.



Bilden på Hahne med örn på bröstetär ett solklart falsarium. 

Men kan inte Hahne ändå vara fallskärmsjägare? Låt gå för att han kanske varit lite ivrig och kallat sig fallskärmsjägare innan han faktiskt var det?

Svaren är enkla:
Nej. Hahne är anställd - inte på fallskärmsjägarkompaniet utan fortfarande vid 313 skvadron (februari 2013) Hahne har heller aldrig varit anställd på fallskärmsjägarkompani.

Han har ingen bild från utbildningen på fallskärmsjägarskolan. (Detta från mannen som formligen strösslat sin twitterprofil med bilder från K3).
Han har inget medlemskap i fallskärmsjägarklubben.
Han har inte kunnat visa upp ett intyg från en 3021.

Däremot kommer Hahne efter dagar av påtryckningar sitt "andra bevis" - eller bevis B) en digital bild på det här diplomet:


(Nu kommer det som ett direkt svar till mig på en fråga om tjänstgörings- och/eller kursdokumentation, och är alltså inte svar på min fråga, men ändå).

Det här "diplomet" är vad Hahne hävdar är det ovedersägliga beviset för att han ÄR fallskärmsjägare. 

På ALLA dokument som ska vara offentliga, och där man sätter sin signatur för att de ska vara lagliga - hur brukar det vara för Er då? När ni skrivit på deklarationen, lånehandlingarna eller ens ett diplom i pojklaget i fotboll? Ni brukar underteckna sådana dokument med namnteckning OCH namnförtydligande, inte sant? Och för alla oss militärer - sätter vi inte gärna vår grad framför kråkan? 

Uppenbart finns i alla fall inte de detaljerna med i det här dokumentet. 

När Hahne - i december 2013 - av flera människor ifrågasatts om han är fallskärmsjägare (just då har det framkommit att han inte tjänstgör - eller har tjänstgjort vid fallskärmsjägarkompani) postas plötsligen det här på hans facebooksida:


Han skriver själv i just det inlägget inte att han är fallskärmsjägare själv, utan att han varit "21 månader på K3" (där både luftburen jägarbataljon och fallskärmsjägarskolan ligger). Förutom att man kan fråga hur Hahne räknar (han gör ju sin GMU från maj 2012 - se ovan - och skriver alltså detta i mitten av december 19 månader senare), känns det ju underligt att Hahne - som ju i sitt diplom visar att han blivit fallskärmsjägare i slutet av oktober i december, efter mindre än två månader som "fallskärmsjägare" avslutar sin anställning?

Vad har hänt? 

När jag och andra med mig efter att ha presenterat flera bevis för att Hahne A) inte var fallskärmsjägare när han i maj 2012 skrev det på sin linkedin-profil, B) han inte varit anställd vid fallskärmsjägarkompani skriver han detta på Twitter:



Så min fråga är således - är William Hahne fallskärmsjägare? 

(Fotnot: på samtliga dokument jag refererat till står fortfarande att William Hahne "är fallskärmsjägare")

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.