lördag 8 februari 2014

Hej och välkommen

För länge sedan i en fjärran galax, precis efter kalla kriget och när Balkan stod i brand - hade vi i Sverige en militär elit - Jägarförbanden.

Att ha lumpat på jägarförband var på den tiden så trendigt och eftersträvansvärt att i princip alla truppslag hade något eget slags "jägarförband", ett förband som sågs som det mest vässade inom just det förbandet. Det fanns olika infanteri- och kavalleribaserade förband: fältjägare (Jämtland), Norrlands- och lapplandsjägare, gränsjägare (Kalix) luftburna jägare (K3) i Karlsborg - och så arméns fallskärmsjägare. Inom marinen fanns "kustjägare" och flygvapnet hade sina "flygbasjägare". 

Jämte de traditionella jägarförbanden fanns dessutom "jägarplutoner" på signalregementen, artilleriregementen och luftvärnsförband - kort sagt "skogen kryllade av jägare". Och alla ville vara bäst/värst/tuffast/hårdast.

På slutet av 90- och början på 2000talen hade det - sanningen att säga - gått viss inflation i just själva begreppet "jägare". Och samtidigt - eftersom det hade varit även en civil merit att ha varit "jägare", började det dyka upp rätt många ynglingar som kallade sig "jägare" av olika slag, men som vid närmare kontroll hade visat sig ha helt andra - lika viktiga (hela försvarsmakten, med alla dess förmågor är lika viktiga!) militära utbildningar bakom sig. De var - i många fall - helt lysande soldater, men de var inte "jägare". 

I början av 90-talet hade försvarsmakten dessutom sett ett behov av förband som jägarförbanden inte uppfyllde. Flera olika professionella "specialförband" (där kanske SSG och SIG är de mest kända). Helt plötsligt räckte det inte med att vara jägare för att vara tuffast i fikarummet på jobbet (där fanns ju säkerligen några till jägare - eller folk som påstod sig vara det). Man började säga att man var "operatör" vid något av specialförbanden för att vara märkvärdig.

Och det är här den här bloggen kommer in. Den här bloggen är dedikerad till att avslöja falska jägare och specialförbandsoperatörer. Folk som skryter om militära erfarenheter de inte har för att skaffa sig till exempel sociala eller politiska fördelar. Folk som skryter, skrävlar och bedrar för att verka vara något de inte är. 

Välkommen att läsa. Välkommen att bidra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.